АА (тепловоз)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
АА
Основні дані
Рік будування1933
Країна будуванняСРСР СРСР
ЗаводКалузький машинобудівний завод
Разом побудовано1
Країни експлуатаціїСРСР СРСР
Ширина колії1524 мм
Рід службиманевровий
Технічні дані
Конструкційна швидкість60 км/год
Осьова формула0-3-0
Потужність дизеля300 к.с.
Тип передачімеханічна
Швидкість тривалого режиму51 км/год

АА (Андрій Андреєв) — дослідний маневровий тепловоз, побудований наприкінці 1933.

Тепловоз був збудований на Калузькому машинобудівному заводі, призначався для маневрової роботи, а також для водіння приміських поїздів. На ньому був встановлений 6-циліндровий двотактний дизельний двигун типу 6Д22/28, який при частоті обертання 650 об/хв розвивав потужність 300 к. с. Проектування й побудова двигуна здійснювалася при консультації професора Гаккеля — розробника першого радянського тепловоза Щел1. Крутний момент від валу двигуна механічною передачею передавався на відбійний вал, а далі, через спарники, рушійним колісним парам. Коробка передач мала 4 ступеня, при цьому на максимальному ступені тепловоз розвивав швидкість до 51 км/год.

Особливістю тепловоза було те, що при його проектуванні використовувались елементи (гальма, букси, ресорне підвішування) паровоза Ов. На думку конструкторів, це мало полегшити його ремонт.

Тепловоз здійснив кілька дослідних поїздок, у ході яких виявилися значні дефекти двигуна. З цієї причини тепловоз АА не надійшов в експлуатацію.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Раков В. А. Маневровый тепловоз АА // Локомотивы отечественных железных дорог 1845-1955. — 2-е, переработанное и дополненное. — М. : Транспорт, 1995. — С. 533. — ISBN 5-277-00821-7.(рос.)